Два хеликоптера гасят стихията, обхванала над 2 хил. дка. гора край Панагюрище

За овладяването на огъня помагат и екипи от Пловдив и Смолян

09.08.2022 | 18:06 Редактор: Ирена Бакърджиева

Напрегната нощ в района на Панагюрище заради пожара, който гори от вчера. Стихията застрашава две села, вече е стигнал и до обитаеми къщи. Заради силния вятър стари огнища се разпалват отново. Остава частичното бедствено положение, обявено в общината. Пламъците наложиха евакуацията и на един мъж. Два хеликоптера продължават да гасят стихията, обхванала над 2 хиляди декара иглолистна гора. Няма пострадали хора, съобщиха местните власти. В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, огражденията са премахнати, а животните - освободени.

За овладяването на огнената стихия помагат и екипи от Пловдив и Смолян.

"Организацията и усилията, които се полагат на терен, ще дадат резултат. Няма да е за 1-2 часа, но е важното да създадем увереност за хората, че няма пряка заплаха за тях", заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Заради мащабите на пожара в община Панагюрище е обявено частично бедствено положение.

"Кмета на община Панагюрище го съгласува с мен и обяви такова бедствено положение, тъй като ситуацията наистина е бедствена. Няма нужда да я показваме и да я разясняваме", твърди областният управител Трендафил Величков.

Над 50 са доброволците, които помагат в овладяването на огнената стихия.

"Решихме да се включим, защото е важно да опитаме да помогнем и да спасим каквото можем от гората. Също така да помогнем на колегите от пожарната", каза доброволецът Николай Колчев.

Жителите на Елшица се надяват огънят да не слезе опасно близо до домовете им.

"Вятърът го духа, идва, продължава и обхваща навсякъде. По принцип там пуши и ако вятърът духа насам, нищо не е невъзможно", смята жителят на с. Елшица Иван Тонев.

Вижте повече в репортажа на Таня Кабурова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК