Основна задача на служебния кабинет преди изборите е борбата с корпоративния вот

Румен Радев очерта доверието в машинния вот като основен приоритет пред кабинета и Централната избирателна комисия

09.08.2022 | 17:55 Редактор: Теодора Патронова

Да се повиши доверието към машинното гласуване и да се пресича купуването на гласове и от тези, които плащат и от тези, които приемат. Тези основни задачи постави президентът Радев на среща с членове на Централната избирателна комисия и министри.

Седмица след встъпването си в длъжност, служебното правителство се зае с основната си задача, а именно - подготовката за предсрочните парламентарни избори. На работна среща при президента беше обсъдена организацията за вота на 2 октомври. А Румен Радев очерта доверието в машинния вот като основен приоритет пред кабинета и Централната избирателна комисия.

"Машинният вот доказа своята ефективност за намаляване на недействителния вот, както и на сгрешените и манипулирани", изтъкна президентът.

Като основна задача за осигуряването на честни и прозрачни избори и в тази предизборна кампания е борбата с корпоративния вот.

"Ще вложим всички средства, за да установим не само хората, които купуват и продават гласове, но и поръчителите", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

За тази цел ще бъдат командировани полицейски служители от граничните пунктове във вътрешността на страната, като на тяхно място ще бъдат разположени военни сили. Срещу търговията с вот ще бъдат използвани и специални разузнавателни средства. 

А Централната избирателна комисия трябва да координира действията между министерствата на електронното управление, на външните, и на вътрешните работи, които са отговорни за провеждането на изборите. Предизвикателство е осигуряването на държавно помещение, където да бъдат съхранявани машините за гласуване. В момента наемът за използваното помещение е около 30 000 лв. на месец.

"Мисля, че няма да има проблем с машините на вота, те сега са в склада, където се съхраняват от самото начало. С министерството на електронното управление предстои да уточним въпросите със софтуера. С МВнР ще обсъдим гласуването извън страната", обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК