Обвиниха Нинова, че умишлено е спряла износа на оръжие за 1 млрд. лв.

Ако ще бомбата да гръмне в ръцете ми, ще подкрепя бизнеса, заяви служебният министър на икономиката

08.08.2022 | 17:44 Редактор: Елеонора Танева

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обвини предшественика си Корнелия Нинова, че умишлено е спряла процедурата за износ на оръжие за 1 млрд. лв.

Тя отказала да се проведе заседание на междуведомствена комисия с цел финализирането на поръчките за износ на оръжия.

"Считала, че в края на правителството не било редно. Както и тя самата призна при предаването на властта, това е една заложена бомба. Чакат вече 230-240 преписки. Въпреки че това е бомба, ако ще да гръмне в ръцете ми, аз ще подкрепя бизнеса", категоричен беше Никола Стоянов.

В съкратени срокове и с две бързи заседания служебният министър възнамерява да разреши износа на оръжия за около 1 млрд. лева.

"Проблемът е не само, че не е спазен законът, те чакат и бизнесът е блокиран. В последните дни разбирам, че компаниите получават фактури за неустойка", добави служебният министър на икономиката.

Стоянов не потвърди категорично, но и не отхвърли твърденията на бившия изпълнителен директор на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" Александър Михайлов, че България е изнесла над 4000 тона оръжие за Украйна през Полша. Bulgaria ON AIR потърси за коментар бившия министър Корнелия Нинова. От БСП отговориха с писмена позиция.

"Що се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка? Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега", пише в становището на Нинова. 

А при представянето на приоритетите си служебният министър заговори и за чистка и назначения без конкурс в публичните предприятия.

"Огромната част от хората, които са били махнати, са с конкурс, с мандат години наред. Всички назначени на практика са без конкурс. Изведнъж след оставката на правителството са се активизирали и са пуснати конкурси с някакви срокове", заяви Никола Стоянов.

И обяви още промени: ще бъде увеличен съставът на директорите на Държавната консолидационна компания на 7 човека. Така в борда ще останат назначените от Корнелия Нинова 4-ма директори, но ще бъдат назначени и трима нови.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК