Експерти след изгонването на дипломатите: Русия цели намеса във вътрешната ни политика

"Реакцията е не само забавена, но и значително по-мека", смятат те

06.08.2022 | 13:25 Редактор: Ваня Кузманова

Обявяването на 14 дипломатически служители за персона нон грата е забавена, но не и реципрочна мярка в сравнение с действията на България. Преди месец страната ни експулсира 70 руски дипломати. 

А според експертите действията на руската страна не са случайни и целят намеса във вътрешната политика на страната ни.

Веднага след обявяването на намерението си да експулсира български дипломати, от руското външно министерство посочиха като причина бившият премиер Кирил Петков. Според специалистите по международни отношения обаче в стъпките, предприети от Руската федерация има скрит подтекст. 

"Да ответна мярка са, действията са доста по-скромни от това, което се очакваше. Oбикновено следва реципрочна реакция, но онова, което ме подразниe, че Русия се опитва да се намеси във вътрешните работи на България", посочи бившият външен министър Надежда Нейнски. 

"Забавяне от 1 месец на отговора на руската страна показва, че е направено напълно умишлено след като това правителство на г-н Петков подаде оставка и следва предизборна кампания. В този момент това действие ще се меши във вътрешните работи на страната ни", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.  

Според експертите реакцията е не само забавена, но и значително по-мека в сравнение с действията предприети от българска страна. Според бившия външен министър Милен Керемедчиев е показателно, че Русия не съкрати броя на дипломатическите ни служители във федерацията, за разлика от България, тъй като това дава право да ги заменим с други служители. 

От българското Външно министерство заявиха, че към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия, не е преустановен. Процесът обаче е забавен поради намаляването на техническия състав.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
Дартанян
преди 1 година
Имало било слагачество !? Никакви слагачество няма , ами направо са ви отпрали шамара за назидание !? Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 0
Васил делчев
преди 1 година
Да наричаш тая експерт, означава, че нивото на журналистиката в държавата е паднало драстично. Какъв експерт е приватизатор на соц. активи от правителство, чийто членове до един трябва да бъдат съдени за престъпления срещу републиката. Докога коленичели те пред чужди сили ще наричате експерти...тези хора нямат нищо общо с българите, които ограбиха. Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 4
Стефка
преди 1 година
По добре Русия а не тези всички взети заедно САЩ...Нато и ЕС Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 5
евро-софрата
преди 1 година
Защо тези "експерти" са все евро-атлантици, на софрата на ония фондации? Само те ли имат право на мнение? Защо не направите един Референдум за НАТО? Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 5
Самарин
преди 1 година
Седесарска готованка,която си изкара живота до тук,от който България с нищо не е облагодетелствана.Не се меси в работата на дипломатите от руското посолство.Не търкаляй клишета, какви са намеренията на Русия и влиянието й в живота на България. Ти си един средностатистически чиновник,факт който предполага,че думите ти се размиват някъде във въздушното пространство. Сигнализирай за неуместен коментар