Омбудсманът призова да върнат безплатните тестове и Ковид добавките за медиците на първа линия

Повод за тази препоръка са сигнали от медицински работници

05.08.2022 | 16:29 Редактор: Ирена Бакърджиева
Омбудсманът призова да върнат безплатните тестове и Ковид добавките за медиците на първа линия

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение на работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с Ковид пандемията.

Повод за тази препоръка са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които на фона на засилващата се нова Ковид вълна, сигнализират за напрежение в техните среди, заради спрените средства.

"Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на Ковид-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им, работещите в системата на здравеопазване съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на Ковид-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семейства им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

"В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите", посочва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в това число транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо, информира пресцентърът на Омбудсмана на Република България.

Ковачева обръща внимание също, че в момента достъпът на гражданите до тестове за Ковид-19 не е гарантиран.

"Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента", алармира още проф. Ковачева.

В заключение омбудсманът подчертава необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу Ковид и недопускане на случаи, желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК