Проф. Асен Балтон се върна в операционната, работи в "Пирогов" на граждански договор

Той бе освободен от поста изпълнителен директор заради обвинения във финансови нарушения на болницата

05.08.2022 | 13:12 Редактор: Петя Кръстева
Проф. Асен Балтон се върна в операционната, работи в

Бившият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа, след като преди дни е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС). 

Към момента тече едномесечният срок, в който болницата може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. 

"За три дни направих 4 операции. Работя в "Пирогов" на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове, коментира той.

Проф. Асен Балтов бе освободен като изпълнителен директор и член на директорския борд на "Пирогов" през февруари 2021 г. заради обвинения за финансови нарушения на болницата. Доскоро той бе депутат от ГЕРБ.

На 22 юни 2022 г. бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи и неговия заместник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров. Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено "Вътрешен одит" на здравното министерство (МЗ) в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК