Продава ли се зърно с неясен произход с етикет "произведено в България"?

Зърнопроизводители се готвят за протест

03.08.2022 | 10:13 Редактор: Петя Кръстева
Продава ли се зърно с неясен произход с етикет

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протести заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Вносът на зърно от Украйна е безмитен, което означава, че едно ниско по себестойност производство влиза в ЕС. Друг проблем е липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата ни“, коментира за Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според нея на нито една от границите не се извършва подобен контрол.

"Българският земеделец е притеснен от това какво качество влиза в страната ни. Начинът, по който е произведено това зърно, също е притеснителен, защото там се оперира с препарати, които не са разрешени в ЕС. Това означава, че ние и децата ни ще консумираме стока, която е произведена по нереглементирани правила", поясни Жекова.

Тя допълни, че има риск трупаното зърно с неясен произход в българските складове да излезе от преработвателните ни предприятия като българска продукция, предаде БНР.

"Не искаме да стават скандали със стока, която е с неясен произход, а на етикета да пише "Произведено в България". Още от май слънчогледът влиза директно в преработвателните предприятия в България. В складовете има и пшеница, и царевица, но никой не знае какво е фитосанитарното им състояние и къде ще бъдат транспортирани", категорична бе тя.

Тя даде за пример Полша и Румъния, които отдавна са решили въпросите с вноса на украинското зърно.

Зърнопроизводителите са запознали земеделското министерство с проблемите в сектора още през май. Последвало е обещание за проверка, но близо три месеца по-късно резултат няма.

Следващата стъпка, която ще предприемат зърнопроизводителите са протестни действия. От бранша се надяват на бързи действия и от страна на служебното правителство.

Друг проблем, с който се сблъскват земеделците в Добруджа, е нашествието на ливадна пеперуда, която е нападнала около 30% от посевите от слънчоглед в региона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК