Омбудсманът настоява за опрощаване на глобите за липса на винетки за 31 юли

Сайтът за покупка спря работа заради технически проблем

02.08.2022 | 17:17 Редактор: Петя Кръстева
Омбудсманът настоява за опрощаване на глобите за липса на винетки за 31 юли

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев, в която настоява да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси ( от 70 лева) на 31 юли 2022 г., когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ.

Миналата неделя сайтът не работи от 8:55 ч. до 13:41 ч. По информация на медиите от агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа.

"Справедливо е да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса не по тяхна вина, не се имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни", категорична е проф. Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решението на АПИ при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират.

Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Харесайте страницата Facebook ТУК