Вирусолози: Българите все още разчитат на естествения имунитет, само 30% са ваксинирани

София е петата област, в която се въвеждат временни противоепидемични мерки с цел ограничаване на Ковид-19

02.08.2022 | 14:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

София е петата област, в която се въвеждат временни противоепидемични мерки с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19. В заповедта на Столичната РЗИ става ясно, че маските стават задължителни освен в болниците, лечебните заведения и градския транспорт също и в търговските обекти, гари, метростанции и на летище "София".

Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст, както и за персонала и клиентите на заведения за бързо хранене и развлечения. Спортуващите на закрито за времето на физическа дейност също не трябва да носят маски.

Мерките включват и задължителна дистанция от метър и половина, както и дезинфекция, а според вирусолозите хората в страната ни, въпреки високата заболеваемост, все още разчитат на естествения имунитет, тъй като само 30% са ваксинирани. Според вирусолозите в момента вариантът, който е най-агресивен в страната, е ВА5.

"От обикновеното грипче загиват около 50 000 човека, така че доста хора умират и от обикновеното грипче. Грипът е една сериозна болест, тези, които си мислят, че карат грип на крак, жестоко се лъжат, те карат обикновена настинка накрак, просто не се изследват и не знаят, че това, от което са болни, не е грип. Така че Ковид-19 със сигурност не е обикновено грипче. Грипчето е сериозно, а Ковид-19 към момента показва, че е 2 пъти по сериозен от обикновеното грипче. Леталитетът при Ковид-19 е 2 пъти по-голям, отколкото при грипа", каза вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Ръст на новите случаи на коронавирус има и в последното денонощие. 2610 са новозаразените. Положителни са 25% от направените 10 204 теста. 1000 достига броят на хоспитализираните, като 59 от тях се лекуват в интензивни отделения. Висок е и броят на починалите с усложнения след инфекцията. За последните 24 часа те са 24-ма.

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК