Кирил Петков сезира МВР, ДАНС и МОСВ за нарушения на "Балкански поток"

Инспекцията беше разпоредена преди 2 месеца от бившия премиер

02.08.2022 | 12:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кирил Петков сезира МВР, ДАНС и МОСВ за нарушения на

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток", която министър-председателят Кирил Петков разпореди преди два месеца.

Премиерът възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница ("Балкански поток"), проведени от държавните институции.

Проверени са също така обществените поръчки, проведени от "Булгартрансгаз" ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода "Балкански поток" и доставка и въвеждането в експлоатация на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия", както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК