Кои са новите служебни министри и какво мисли кабинетът "Петков" за тях?

Новоназначените ще управляват 2 месеца, съобщават задачите си на 2 август

01.08.2022 | 18:39 Редактор: Петя Кръстева

Четвъртият служебен кабинет, съставен от държавния глава Румен Радев, включва в състава си трима президентски секретари, трима представители на БСП, един депутат от "Продължаваме промяната" и един посланик.

Министърът на труда Георги Гьоков ще бъде сменен от своя заместник Лазар Лазаров.

"Той беше част от екипа, който сформирахме за да решаваме задачите, политиките, условия и ред, провеждане на политиките. Нямам оплаквания от досегашните си заместници. Очакванията ми са такива, който и да е министър, да продължи започнатото", коментира Гьоков. 

С над 20-годишна кариера като адвокат Иван Дерменджиев сменя вътрешния министър Бойко Рашков, според който оценките ще се пишат в края на мандата. 

"Нямам никакво намерение да правя характеристика и оценка на колеги, които ще дойдат на министерския пост", лаконичен бе досегашният вътрешен министър. 

В последния си работен ден министърът на образованието в оставка Николай Денков обясни, че негово участие в служебен кабинет е невъзможно, тъй като е част от партийно ръководство, но апелира България да има стабилно редовно правителство.

"Аз ще посветя следващите месеци на това да убеждавам обществеността, че има нужда от стабилно правителство, което иска да направи необходимите промени в областта на правосъдието, на борбата с корупцията. За да може проблемите, които виждахме в последните над 10 години, бих казал и 30 години вече, веднъж завинаги да останат в миналото", подчерта той. 

Служебният кабинет ще управлява два месеца. Според експерти диверсификацията трябва да е основен приоритет. Ключовите задачи на служебното правителство ще станат ясни след официалното представяне на кабинета в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК