Ще горим ли по малко дърва? България разработва мерки по скандинавски модел

Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление всяка година

01.08.2022 | 16:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ще горим ли по малко дърва? България разработва мерки по скандинавски модел

Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление всяка година сочат данните на Министерството на земеделието. Това е малко в сравнение с горските запаси, с които държавата разполага, но е много в сравнение с добрите практики в останалите европейски страни. В ситуация на енергийна криза българите все по-често обръщат поглед към дървата като средство за отопление.

"Дървесната биомаса е от възможните алтернативи, тъй като е местен източник, възобновяем източник, въглеродно неутрален. Ползването на тази дървесна биомаса е със сериозни традиции у нас. Тя заема основен дял във ВЕИ, в микса у нас. Такава е тенденцията и в последните години. Продължаваме да ползваме много сериозен обем дървесина за отопление", коментира заместник-министърът на земеделието в оставка Валентин Чамбов.

Дървата за огрев заемат сериозен дял от добиваната у нас ежегодно дървесина. Чамбов подчерта, че сме сред държавите с най-нисък процент използвани дърва спрямо запаса, с който разполагаме – над 700 милиона кубически метра.

"Ние ползваме годишно под и около 1% от целия запас, доста екстензивно ползваме дървесина", казва той, цитиран от БНР.

При други форми на биомаса - брикети и пелети, получаваме по-висок процент на ефективност при изгарянето на дървесина, заради по-високия коефициент на полезно действие на инсталациите за тях в сравнение с обикновените печки, уточни Валентин Чамбов. По думите му в последните години има бум на производството на пелети у нас.

Чамбов посочи, че въз основа на шведския и финландския опит са разработени мерки за енергийна ефективност, които очакват своето приложение. Сред тях са смяна на инсталациите и преминаване от локално – на едно домакинство, към групово отопление на цял блок или група къщи.

"Тук няма да мине без подходящи стимули към населението – общински, на национално ниво - подходът в северните държави в Европа още от 60-70-те години. И там е имало стимули от държавата, стимули на общинско ниво. Трябва да вървим по този път. Държавата подпомага изграждането на такива инсталации за групиране, намаляване на данъците", твърди той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
KSjsJJSss
преди 1 година
Гледам заглавието и виждам - чутовна неграмотност! Сигнализирай за неуместен коментар