Сечеш дърва в собствения си двор без разрешително - съдят те като бракониер

Глобиха мъж от Първомай, отсякъл върби в имота си

31.07.2022 | 16:05 Редактор: Елеонора Танева
Сечеш дърва в собствения си двор без разрешително - съдят те като бракониер

Мъж от първомайското село Дълбок извор е глобен за бракониерство, след като в двора му служители на Горското открили 3 кубика дърва. Това станало при рутинна проверка на 20 април м. г. Дървесината не била маркирана и човекът не успял да покаже превозен билет. Обяснил, че я е изсякъл от собствения си имот.

В Закона за горите обаче няма разлика в какъв имот се извършена сечта и се изисква маркиране във всички случаи. Така на човека били наложени 2 глоби от по 150 лв., в наказателното постановление било написано и че той трябва да плати на Регионалната дирекция по горите в Пловдив стойността на отсечените върби - 79,20 лв., защото те липсват.

При последвалото обжалване Районният съд в Първомай отменя последното изискване, защото отсечената дървесина е налична, пише "24 часа". Двете глоби пък са на намалени до по 50 лв., защото нарушението е първо, човекът е безработен, има съпруга и 3 деца. 

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Рак
преди 1 година
*** закони на България.В моя си двор ще правя каквото аз си реша.Значи можеш са качиш дървета ама ако ти пречат трябва разрешение от чиновник - адски малоумно е. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Grom
преди 1 година
Ама ние може и въобще да не отглеждаме дървета в градините си и всичко да е на равна трева. Как така не можеш собственото си дърво, което си поливал?! Сигнализирай за неуместен коментар