Горан Благоев с открито писмо до Радев: Терористи не се честват

Държавният глава участва във възпоменателното поклонение по повод годишнината Никола Вапцаров

25.07.2022 | 19:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Историкът и журналист Горан Благоев изпрати открито писмо до президента Румен Радев във връзка с 80-годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров, която беше отбелязана в събота. Според него каузата, на която става мъченик Вапцаров, може да се тълкува като терористична дейност.

Каузата, на която според вас става мъченик Никола Вапцаров, е подривна дейност срещу суверенна държава с цел сваляне на нейното законно правителство чрез "въоръжено въстание. Това се казва в откритото писмо на историка и общественик Горан Благоев до президента Румен Радев. Държавният глава участва във възпоменателното поклонение по повод годишнината на 23 юли.

"Радев говори за ревизионисти - хора, които искаме да казват истината за Вапцаров, но се опасявам, че самият той се опитва да ревизира един наложен от комунистическата партия образ на фалшивите герои. Аз не реагирам срещу поета Вапцаров. Аз реагирам срещу начина, по който се опитва да се манипулира по най-долния начин историята за тези събития", заяви Горан Благоев.

Преди 80 години, в разгара на Втората световна война, състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души за подривна дейност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров.

"Това са думите, които провокират отвореното писмо на Горан Благоев", каза, от своя страна, президентът Румен Радев.

"Те самите си признават, че са получавали пари от Съветския съюз да купуват оръжие и да подготвят въоръжено въстание, като се подбива дейността на държавата, взривявайки мостове, цистерни и т.н. Питам аз сега, ако се случи тази терористична дейност, кой ще нарече тези хора жертви на кауза, така както Радев го направи за Вапцаров", твърди Благоев.

"Мечтите ли съдим, или съдим политиката, защото всеки млад човек има някаква идея, с която да спечели обществото, да го вкара в някакъв ред. Не защитаваме президента, защитаваме нашата държава, защото в момента тя стои пред изчезване на културните ценности с тази македонска линия", коментира племенницата на поета - Мая Вапцарова.

Според нея не трябва да се търси политик във фигурата на Никола Вапцаров.

"Той не е участвал в "Св. Неделя", не е участвал в никакви атентати. Това, което е говорил, той го казва в едно стихотворение "Епоха" – епоха на дива жестокост", твърди Вапцарова. "Както светът е запомнил Вапцаров и му е дал голямата награда за Мир, която не се дава на терористи, той трябва да бъде запомнен с поезията, с нея той признава на финала - борбата е безмилостно жестока", смята племенницата на поета.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 3
Budinov
преди 1 година
Докато не пукне и последната комунистиюеска гнида България няма да се оправи.Не е измислен още антидот за комунистическата отрова. Сигнализирай за неуместен коментар