80 години от разстрела на Вапцаров: За скритата страст към пилотирането говори неговата племенница

На 23 юли той е осъден на смърт

23.07.2022 | 19:30 Редактор: Искра Ангелова

Отбелязваме 80 години от разстрела на поета Никола Вапцаров. На 23 юли той е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София. Животът и творчеството на поета са световноизвестни, но има един детайл, който остава скрит през годините - това, че Вапцаров е бил и пилот. 

Детайлите по тази история разказва специално пред Виктор Борисов и Bulgaria ON AIR племенницата на поета- Мая Вапцарова.

Годината е 1929. От 1 август до 30 октомври третокурсникът от Военноморското училище във Варна Никола Вапцаров е на стаж в аеропланна работилница. Бригадите за стаж били задължителни, а курсантите имали право да избират между летищата в София, Казанлък, Варна, Русе и Горна Оряховица.

"Всяко лято от Военноморското училище те са идвали във "Враждебна" на практика. Карла Браун - великата пътешественичка, самолетът ѝ пада в Етрополе и дават на Вапцаров да оправи този самолет, и първи го облита", сподели Мая Вапцарова.

Любовта на Вапцаров към моторите е всеизвестна, но това четиристишие от стихотворението "Двубой" е написано преди да бъде създадена цялата творба и съвпада с летните бригади, на които е ходил поетът: "Моторът, който пее горе, е труд на моите ръце. А тази песен на мотора е кръв от моето сърце."

Освен в "Двубой", символика за самолетите може да бъде открита и в стихотворенията "Романтика" и "Епоха". Но освен да поправя самолетните мотори, Вапцаров имал и друга страст, която остава скрита през годините - да пилотира.

"Той е пилотирал и двете, и гражданска авиация, и военна на "Враждебна", допълва племенницата на поета.

Точно преди 80 години Вапцаров, заедно с още 5 партийни дейци, поети и журналисти е разстрелян на Гарнизонното стрелбище в столицата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК