Надзиратели протестираха в Бургас, чувстват се излъгани от властта

Според тях са били отпуснати по-малко от обещаните средства за заплати

25.07.2022 | 13:34 Редактор: Теодора Патронова

Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест в Бургас. Причината за недоволството са ниските заплати в сектора. До края на седмицата са предвидени демонстрации в цялата страна, за събота е обявен национален протест в София. По думите на надзирателите и охранителите заплатите им не са увеличавани от април 2020.

Протестиращите заявиха, че се чувстват излъгани от Министерството на правосъдието, защото за двете главни дирекции "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са били отпуснати по-малко средства за заплати от обещаните. Вместо увеличение от 300 лв. са получили едва 125 лв.

"Предполагаме, че министърът на финансите Асен Василев е дал по-малка сума като средства, тъй като парите, които трябваше да се получат за двете специализирани дирекции - Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция” Изпълнение на наказанията”, бяха 29 милиона и половина, а реално се получиха 11 милиона", обясни председателят на УС на Синдикат "Охрана" Петко Чалъков.

"Поводът е, че се чувстваме излъгани от министъра на правосъдието, тъй като в Плана за оптимизация на дейността на двете главни дирекции в точка 1 беше заложено увеличение на заплатите с 300 лв. и в същото време се оказа, че заплатата се увеличи с 125 лв.", добави съдебният охранител Кремена Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК