1200 лв. заплата и непроменени от 13 г. искания, надзирателите не издържат повече

Настояват за увеличение на възнагражденията и реформи в сектора

03.06.2022 | 14:03 Редактор: Теодора Патронова

Протести на полицаи и надзиратели в цялата страна. Исканията остават непроменени за последните 13 години - увеличение с поне 25% на възнагражденията, допълнително назначаване на служители и реформи в сектор "Сигурност". По-късно днес се очаква демонстрантите да се срещнат с представители на правосъдното министерство. 

Виктор и Любомир са надзиратели в Централния софийски затвор едва от половин година, но вече са се сблъсквали с трудностите в сектор "Сигурност". 

"Условията не са много окей, имайки предвид базата и т.н.", коментира Виктор Торньов.

Заплатата на надзирател стартира от 1200 лв., казват от синдиката.

"Един стажант, когато започне работа тук, започва със стартова заплата 800 лв., след това отива на 1200 лв. и няма желаещи, които да работят. Има голямо текучество. И дори да започнат работа, след година-две напускат", каза председателят на синдикално дружество в Централния софийски затвор Емил Велков.

Затова протестиращите от години настояват за увеличение на възнагражденията и реформи в сектора. Досега - без резултат.

"Нашите искания са от 13 години насам – изравняване на заплатите в сектор "Сигурност", индексация на заплатите, съобразени с инфлацията в държавата, допълнително назначаване на хора в обслужващия персонал", поясни Велков.

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор "Отбрана", МВР и Министерския съвет, заяви финансовият министър Асен Василев.

"Системите, в които е предвидена реформа има предвидени средства в оригиналния бюджет от порядъка на 300 млн. лв., ще получат от там. Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да имат достъп до тези средства", обясни вицепремиерът.

Въпреки обещанията от държавата, надзиратели и полицаи ще излязат на протест отново на 12 юни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Хи хи
преди 1 година
13 години къде бяха? Сега се сетиха. Сигнализирай за неуместен коментар