ББР: Пеевски не е взимал кредит като физическо лице

От началото на годината банката е отпуснала 73 кредита

24.07.2022 | 15:26 Редактор: Петя Кръстева
ББР: Пеевски не е взимал кредит като физическо лице

"Ситуацията в страната и несигурността оказват влияние върху Българската банка за развитие. Има решения за банката, които трябва да се гласуват в парламента". Това каза пред БНР Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на ББР. 

Той посочи, че Делян Пеевски не е вземал кредити от банката като физическо лице.

"Засега няма данни той да е участвал във вземането на кредити от банката", категоричен бе той.

Най-големите 20 кредитополучатели на ББР са 90% от портфейла.

"20 кредита са 1,6 млрд. лева от общ портфейл 1,8 млрд. лева. През последните 12 месеца работа на банката беше да пренасочим от това да дава малко кредити на големи кредитополучатели към много кредити за малки кредитополучатели", поясни Михов. 

По думите му от началото на годината ББР е дала 73 кредита, които са повече от отпуснатите през предходните пет години. С дъщерната организация и лизингова компания общо са 150. Средният размер е 300 000 лева. 

"Ако продължим да вдигаме броя на кредитополучателите, надявам се догодина да постигнем целта - 50 и 100 на месец", констатира той.

Михов подчерта, че не очаква големи промени по отношение на лихвите и промяната в процента. Според него основната цел на банката ще бъде максимално голям кръг от фирми да имат достъп до финансиране и да се работи по антикризисни програми, предаде БНР. 

"Проблем в България е финансовата грамотност. Тъй като не са финансово грамотни, малките ни предприятия се плашат да теглят кредит. Нашата задача е да даваме достъп до финансиране на тези компании, които хем са жизнеспособни, хем не получават пари или достатъчно пари в търговските банки", обобщи той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК