Константинова: Дадохме тласък на подкрепата за развитието на гражданското общество

Тя изтъкна, че е поставено началото на много задачи, които секторът е чакал повече от десетилетие

22.07.2022 | 13:02 Редактор: Теодора Патронова
Константинова: Дадохме тласък на подкрепата за развитието на гражданското общество

След повече от 12 години дебати и планиране през март 2022 г. новото правителство конституира Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО). Инициативата бе лично на вицепремиерa Калина Константинова, която застана начело на Съвета. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Още на 1 март се състоя и първото извънредно заседание на Съвета, на което членовете взеха първото много важно решение - веднага да бъде създаден механизъм за ежеседмична координация между МС, институции и граждански организации, които активно подпомагат украинските бежанци в България. Над 50 организации регулярно се включваха в тези срещи.

"Повече от 10 години гражданските организации в България се борим за това да има на най-високо ниво в изпълнителната власт пространство не само за диалог, но и за съвместна работа между организации и властта - за да работим заедно за една по-добра среда за гражданските права и свободи в България", коментира Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право.

Според нея конституирането на СРГО през март 2022 г. с 14 избрани представители от самите граждански организации е крачка в правилната посока за това да имаме по-независимо и проспериращо гражданско общество.

"Съветът за развитие на гражданското общество е създаден, за да може да се даде тласък на политиката за подкрепа на развитието му.  Така е записано в закона и се радвам, че за четири месеца успяхме да поставим началото на толкова много задачи, за които активният граждански сектор е чакал повече от десетилетие", коментира председателят на Съвета и вицепремиер по ефективно управление  Калина Константинова.

Само за четири месеца, в изключително сложна и провокативна политическа, социална и икономическа среда, Съветът успя да:

•  Изработи и приеме механизъм за широки консултации и взаимодействие с други граждански организации, които да служат за пример на другите държавни институции; 

• Приеме плътна и интензивна програма за работа до края на година, която включва ясни и прозрачни критерии за финансиране на неправителствени организации и закона за доброволчеството.

•  Даде препоръки за това как се комуникира информацията на правителствения сайт за Украйна ukraina.gov.bg;

• Аргументира създаването на специална работна група с Министерство на финансите и други ангажирани институции за създаване на механизъм за финансиране на граждански организации. 

"В последните години държавата явно неглижираше своите активни граждани и това е причината да няма нито един адекватен национален механизъм за взаимодействие и финансова подкрепа на граждански организации в България. За пръв път в екипа на това правителство има хора, които разпознават в гражданския сектор безценен ресурс за развитие на обществото", подчерта Красимира Величкова, съветник в кабинета на вицепремиера Калина Константинова и дългогодишен ярък представител на гражданския сектор. 

В рамките на следващите заседания на СРГО предстои да се изработи и приеме механизмът за финансиране на граждански инициативи от националния бюджет, а също и да се проведат  широки обществени консултации по уредбата за доброволчеството. 

Снимка:  Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК