Новите изтребители F-16 ще ни струват 1.3 млрд. $

България има право на разсрочено плащане до 2031 г.

21.07.2022 | 21:39 Редактор: Петя Кръстева
Новите изтребители F-16 ще ни струват 1.3 млрд. $

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е малко над 1,3 млрд. долара, съобщи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. 

Преди дни министър Заков поясни, че е дошла офертата от американска страна за вторите 8 изтребители F-16.

Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е над 1,2 млрд. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане.

Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните ("спарки") – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. 

"Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече", констатира Заков.

България има право на разсрочено плащане до 2031 г., предаде БТА.


 
Министърът в оставка обобщи, че първата вноска е ниска – 16 млн. долара, и добави, че тя дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи. 

До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 г. - сумата, която се очаква  да сме заплатили по втория договор, е около 80 млн. долара от 1, 3 млрд. долара. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
продажници
преди 1 година
Тази цена отново означава по 165 милиона долара за самолет! Никой в света не купува F-16 на такава цена! Дори F-35 струва по-малко! Явно "братушките" от Америка ни имат за голям враг, щом ни определят това! Или някой взима огромни комисионни! До кога ще ни управляват корумпирани политици, работещи за чужди интереси? Гърция за 6 милиарда евро закупи военна техника за цяла армия! Сигнализирай за неуместен коментар