Тежка миризма на изгоряло: Самозапалил се шлеп обгазява русенци дни наред

Жители се оплакват, че през изминалото денонощие миризмата е била още по-силна

20.07.2022 | 14:26 Редактор: Искра Ангелова

Русе осъмна обгазен от тежка миризма на изгоряло. Над 100 сигнала са подадени от гражданите през нощта на тел.112 и в екоминистерството. Причината се оказа самозапалил се шлеп, натоварен с въглища, в река Дунав.

Вече трети ден Радослав усеща тежка миризма в централната част на Русе. Казва, че през изминалото денонощие е дори още по-силна.

"От два дни я усещам, но само през нощта и сутрин рано, като че ли на изгорено, но може да е някоя химия, малко на изгорено ми мирише", сподели Радослав Иванов.

"И вчера сутринта, и днес сутринта ми направи впечатление - много силна миризма на изгоряло в дома ми. Живея на центъра и първата ми мисъл беше, че са химическите заводи, но се оказа, че това са шлепове, които горят", коментира Стоян Христов.

Спешна проверка на институциите е установила, че причината е самозапалил се шлеп в румънската акватория на река Дунав. Заради вятъра димът и миризмата са дошли към града.

"Има пик сутринта - около 5-6 ч., но не превишава пределно допустимите концентрации. Определено тази баржа трябва да бъде изтеглена на място, където да не замърсява населените места", каза директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК