Антиковид мерки влязоха в сила в София, очаква се пик на заразените през август

Маските са задължителни в болниците, поликлиниките, аптеките, оптиките и дрогериите

19.07.2022 | 13:27 Редактор: Тодор Петров

Връщат маските на места в столицата. Със заповед на Здравната инспекция се въвеждат частични ограничения заради нарастващия брой новозаразени с коронавирус. 

Столичната Регионална здравна инспекция късно снощи издаде заповедта за противоепидемичните мерки в София и те влязоха в сила. Засега маските са задължителни само в болниците, поликлиниките, аптеките, оптиките и дрогериите. В градския транспорт са препоръчителни. 

В заповедта е посочено, че социалните заведения, както и в детските градини и ясли трябва да има засилен контрол за хора със симптоми на Ковид-19. Децата, макар и с леки симптоми на всякакви вирусни заболявания, няма да бъдат допускани до детските градини. 

Мерките включват и спазване на дистанция от минимум 1,5 метра. Отново се препоръчва, където е възможно - работата да се извършва от вкъщи. 

Въпреки покачването на новозаболелите от Ковид-19, няма нужда от мерки на национално ниво, а само по области. Това заяви здравният министър в оставка Асена Сербезова при участието си в здравен форум в Народното събрание. 

"Пикът на тази вълна от коронавирус се очаква в средата на август с над 7500 заразени на ден", поредупреди метематикът от БАН проф. Николай Витанов. Все пак математиците успокояват, че при тази Ковид вълна няма да се стигне до тотален локдаун.

2292 са новите случаи при направени 9234 теста. Положителни са 25% от пробите, показват данните в Единния информационен портал. Седем души с Ковид-19 са починали, а като излекувани са отчетени 1545. 740 са пациентите в болница, като 37 от тях са в интензивни отделения. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК