10 г. след атентата в Сарафово: Разказ от първо лице за ужаса на летището

Делото приключи миналата година с две доживотни присъди

18.07.2022 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

Навършват се 10 години от атентата на летище "Сарафово". С възпоменателна церемония, запалени свещи и поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на загиналите. На 18 юли 2012 г. загинаха 7 души - един българин, шофьор на автобус, петима израелски туристи и атентаторът Мохамед ел Хюсейни. 40 души бяха ранени. Делото за атентата приключи миналата година с две доживотни присъди за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. 

17:23 ч. - взривът се чува на километър от летището. Бомбата, активирана дистанционно от терориста Хасан ел Хюсени, убива израелските туристи и българския шофьор Мустафа Кьосев. В близост до автобуса е и самият Хюсеини, който също е сред жертвите. 

Според израелските служби зад атентата стои "Хизбула". Белегът остава дълго, а летището в Сарафово вече е не е същото. Сред първите на мястото на взрива е журналистът Диана Радева.

"Беше някакъв скучен летен ден, в който снимаш репортажи за басейни, слънчеви изгаряния, проверки на храните... В един момент всичко се обърна по неочакван, много лош начин. Беше пълен хаос, никой не очакваше, че се е случило това, което се е случило. Изведнъж стана ужасно студено, поне моето усещане беше такова. Напълни се с ужасно много хора, стъмни се много бързо", разказа тя.

Диана Радева предава от Сарафово за новинарския гигант CNN. "В този момент си даваш сметка за нещо много важно в журналистиката - че не си важен ти. Ти си там да разкажеш историята и на никого не му е интересно дали ти си наранен, дали много те е жегнало, ти трябва да си на ниво и да си свършиш работата", посочи още тя. 

В първите часове от атентата информацията е оскъдна. Но работата на лекарите, пожарникарите, разследващите и журналистите продължава с часове. 

"Като мина тази нощ, буквално не знаех къде се намирам и че трябваше да се събера, защо на следващия ден всичко продължаваше. Бяхме чули, че имало още дин взрив и никой не знаеше дали е така. Дали може да избухне някъде нещо още", спомня си Диана Радева.

Десетилетие след атентата съучастниците на Хюсеини- Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, са осъдени задочно на доживотен затвор и са им присъдени рекордните 100 млн. лв. обезщетения, които трябва да платят. И до днес обаче двамата не са открити. Не е ясно и дали двамата са имали още помагачи в България.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК