Радев: Иновациите трябва да са приоритет на всяко следващо правителство

Това е въпрос за нивото на нашата национална амбиция за бъдещето, смята президентът

18.07.2022 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Радев: Иновациите трябва да са приоритет на всяко следващо правителство

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът за иновациите е въпрос за нивото на нашата национална амбиция за бъдещето. Той направи това по време на Националната кръгла маса "Иновациите – възможности пред България" в София, на която ще бъдат обсъдени възможните цели и приоритети за страната ни в областта на иновациите.

По думите му това бъдеще все повече ще дели държавите на такива, които развиват иновации и високи технологии и задават световния, обществения дневен ред, и на държави, които ще консумират тези технологии и ще стоят в периферията на общественото развитие.

"Сега, когато сме на прага на преформатиране на политическото пространство, трябва да се напомни на всички политици, които ще поемат отговорност за управлението на страната, че именно политиката по иновации трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство", каза президентът.

Президентът Румен Радев открои необходимостта България да развие единна научноизследователска, иновационна екосистема, в която да има ефективно взаимодействие между наука, бизнес и образование, с активната и укрепваща роля на държавата. По думите на президента не се очаква държавата да бъде в центъра на тази политика, но тя следва да осигури стимули, добро образование и обща нормативна рамка за развитие на иновациите.

Държавният глава заяви още, че постигането на една висока национална цел - да се отделим от дъното на Европа по стандарт и качество на живот, няма как да стане без да развием и поддържаме темп на икономическо развитие в челото на Европейския съюз.

"Това изисква развитие на конкурентоспособност, дълбока трансформация и преструктуриране на нашата икономика към икономика на знанието и икономика на високата добавена стойност", каза Радев и добави, че това няма как да се случи без прогресивна и устойчива политика по иновациите.

Снимка: Пресцентър на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година