Министерството на културата увеличи с 30% заплатите на служителите в НИНКН

Според ведомството това е само част от планираните промени в областта на опазване на културното наследство

12.07.2022 | 10:38 Редактор: Теодора Патронова
Министерството на културата увеличи с 30% заплатите на служителите в НИНКН

Министерството на културата извоюва увеличение със 30% средно на заплатите на служителите в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), от 1 юли. Това е стъпка напред и само част от планираните промени в областта на опазване на културното наследство, в резултат от съвместните усилия на Министерството и НИНКН за решаване на системните проблеми във водещия държавен културен институт, които са се трупали и в последните 15 години. Изключително конкурентната среда на възнаграждения за качествени и обучени специалисти в областта на недвижимото културно наследство изискваше предприемането на тези мерки за предотвратяване на изтичане на експертиза и облекчаване на съгласувателните процедури за собствениците на сгради - недвижими културни ценности, съобщи Министерството.

Повишаването на експертния капацитет на НИНКН е нелек процес, като с оглед на сложната политическа обстановка Министерството на културата се бори да постигне максимални резултати и с наличния капацитет. И към момента, заедно с директора на НИНКН арх. Петров, се търсят иновативни методи за решаване на дългогодишните проблеми.

Министерството на културата продължава да подкрепя изцяло усилията на НИНКН в опазване на недвижимите културни ценности, които са застрашени от системно неглижиране в последните десетилетия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК