НИНКН: 400 ценни недвижими културни ценности изчезват необратимо всяка година

Причината е липсата на национална стратегия за българското недвижимо културно наследство

12.07.2022 | 09:11 Редактор: Ирена Бакърджиева
НИНКН: 400 ценни недвижими културни ценности изчезват необратимо всяка година

Около 400 ценни недвижими културни ценности изчезват необратимо всяка година и процесът се ускорява, въпреки задължението на държавата да опазва недвижимото наследство. Това твърдят от Националния институт за недвижимо културно наследство. Днес се очаква оттам да дадат и подробности по темата. 

Липсата на национална стратегия за българското недвижимо културно наследство, създавано в продължение на над 6 хилядолетия, е причината част от това богатство да изчезва безвъзвратно, твърдят от Националния институт за недвижимо културно наследство и обвиняват държавата за това. 

Казват и друго - че от 39 600 недвижими културни ценности едва 480 са защитени от унищожение. Причините за това са Законът за културното наследство и системното обезкървяване на института, който отговаря за това през последните 30 години, съобщи БНР.

"Вместо да осъществява научно-изследователска работа, институтът е сведен до административен орган, безпомощен да спре унищожаването на недвижимите културни ценности“, пишат от институцията в отворена позиция. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК