Засилва се интересът към ваксинацията, специалистите съветват да се носят маски

Място за притеснение няма, смята вирусологът проф. Александрова

11.07.2022 | 19:16 Редактор: Теодора Патронова

Продължава плавният ръст на броя на заболелите с Ковид-19 у нас. Засега ограничителни мерки на национално ниво не се предвиждат. 

8 области в страната са в "жълта зона" с над 100 заразени с Ковид-19 на 100 хиляди души на двуседмична база. Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол. В петък Министерството на здравеопазването поиска Регионалните здравни инспекции да изискат от болничните заведения носенето на маски от медиците и пациентите. А специалистите съветват хората да носят маски и на места с голямо струпване на хора. Подвариантът на Омикрон BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се.

Въпреки това място за притеснение няма, смята вирусологът проф. Александрова, но съветва да се ползват превантивно маски. 

"Маските доказаха, че могат да предпазват от предаване на инфекции. В болнични заведения и места с уязвими групи хора трябва да се възползваме от защитата им, без обаче да ги превръщаме във фикс идея", коментира тя.

Тестове се правят само в сертифицирани лаборатории. Така броят на заболелите от коронавирус може да е по-висок от отчетения заради невъзможността личните лекари да назначават изследвания с отпадането на епидемичните мерки, казва д-р Гергана Николова.

"Не смятам, че е време и начин в момента да променяме или да въвеждаме каквито и да е било ограничения. Напротив, аз казвам, че сега трябва да се почива активно, да сме повече навън, повече на открито, с повече плодове и зеленчуци", изтъкна тя.

Интересът към ваксинация отново се покачва, отчитат личните лекари.

"Откакто се разреши четвъртата доза, много голяма част от моите пациенти, които имат поставена трета доза, които са по-възрастни, имат желание да си сложат. Има и пациенти, които ще си слагат трета. Има интерес в момента, възражда се интересът към ваксините", коментира д-р Николова.

По-строги мерки на този етап не са необходими, казват още специалистите.

През последното денонощие близо 19% са положителните проби от направени малко под 1400 теста. Хоспитализираните са 453, починали са двама, а излекуваните пациенти са 26. Поставените ваксини са 154.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК