Сезираха прокуратурата заради опасно свлачище край с. Калайджии

Областният управител е искала писмени обяснения и доклади защо е спряно укрепването му

11.07.2022 | 14:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сезираха прокуратурата заради опасно свлачище край с. Калайджии

Областният управител на Велико Търново сезира Окръжната прокуратура и поиска проверка за безстопанственост и престъпление по служба на кмета на община Златарица. Сигналът е за изоставеното свлачище в село Кaлайджии, за чието укрепване държавата отпусна 320 хиляди лева.

На два пъти тази година областният управител Людмила Илиева е искала писмени обяснения и доклади от кмета на Златарица Михаил Ганев защо е спряно укрепването на свлачището в село Калайджии.

Обектът е довършен наполовина от строителна фирма от Добрич, 60-дневният срок за изпълнение е изтекъл преди повече от година, договорът е прекратен през есента на миналата година и не са предприети действия обектът да бъде завършен, като опасността свлачището да се активизира и да откъсне селото е сериозна. Това посочва в писмото си до Окръжната прокуратура във Велико Търново областният управител и иска проверка на действията и бездействията на кмета на Златарица.

Общината е признала извършено строителство за над 187 хиляди лева, като ще глоби строителя с 99 200 лева. Разпращане не е правено. Предстои обявяване на нова обществена поръчка за свлачището в Калайджии с многократно увеличена стойност на строителството, съобщава БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК