Свлачище в Индия погуби 16 души, други над 70 са в неизвестност

Хълмистият терен затруднява спасителната операция

01.07.2022 | 09:27 Редактор: Петя Кръстева
Свлачище в Индия погуби 16 души, други над 70 са в неизвестност

Най-малко 16 души загинаха, а над 70 са в неизвестност след  свлачище в селски район в североизточния индийски щат Манипур, предаде АП, като се позова на местните власти. 

Черната статистика продължава да расте от вчера насам, когато броят на загиналите беше 7, а този на изчезналите 55.

Срутването на земни маси станало върху участък от изграждана железопътна линия рано сутринта, докато хората спели. Хълмистият терен затруднява спасителната операция. Освен това, в района продължава да вали с прекъсвания, съобщи БТА.

Местните медии допълват, че в района в била разположена рота от Сухопътни войски, заради което най-малко седем от загиналите и 43 от хората в неизвестност са индийски военни. В района са активни бунтовници сепаратисти, поради което работниците, строящи жп линията, били охранявани от войници.

Безпрецедентните за този месец мусонни дъждове в Североизточна Индия и Бангладеш до момента са причинили смъртта на около 200 души в няколко индийски щата и на 42 човека в съседната страна от 17 май, посочва АП. Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си заради катастрофалните наводнения, а някои къщи по ниските места са изцяло под вода. 

Според експерти със затоплянето на климата на планетата сезонът на мусоните става все по-непостоянен, в резултат на което голяма част от валежите падат през по-кратък период. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте Facebook страницата ни ТУК