Над 2 млн. българи не отопляват жилищата си по стандарта

"Над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност", заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров

08.07.2022 | 23:30 Редактор: Петя Кръстева
Над 2 млн. българи не отопляват жилищата си по стандарта

Около 2,1 млн. души са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите, сочат данни на Евростат. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на форума "Енергийната бедност - нови модели и инструменти за справяне", организиран от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт" България.

Според него това се дължи на ниски доходи, ниска енергийна ефективност на сградите и високи цени на електроенергията. 

"Достъпът до алтернативни енергийни варианти също е недоразвит", категоричен е Димитров, според който енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа и България и има опасност да се задълбочава. 

По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност като този брой може да нарасне до 80 млн., предаде БТА. 

"Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 хил. лица и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат", коментира още президентът на Конфедерацията.

Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. 

"Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец", допълни Димитров.  

Той подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна бедност и да се установят критерии за определяне на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители. Оказва се, че три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на регионално развитие и на труда. 

"Към настоящия момент не сме много напреднали", обобщи Димитров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК