"Продължаваме промяната" настоява за оставката на Гешев

Милен Матеев: Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за заемане на длъжността "главен прокурор"

08.07.2022 | 14:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

От партия "Продължаваме промяната" настояват главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка. В декларация от парламентарната трибуна депутатът Милен Матеев призова прокуратурата да разследва.

"Ние от "Продължаваме промяната" смятаме, че Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за заемане на длъжността "главен прокурор". С изключение на две храбри жени - Атанаска Дишева и Олга Керелска, останалите членове на Съвета раболепно поставиха в краката на Гешев правния си авторитет и морал. Ние от ПП подкрепяме представените от министър Надежда Йорданова аргументи за груби нарушения, системно неизпълнение на задълженията и уронване престижа на съдебната система от главния прокурор в искането ѝ за предсрочно му отстраняване. Оставаме непреклонни в целта си Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор. Прокуратурата трябва да разследва истинските престъпници, да разследва огромните злоупотреби с обществени средства и да работи за благото на българските граждани".

След 13-часов дебат снощи Иван Гешев запази поста си като главен прокурор, съобщава БНР.

Само двама от членовете на Висшия съдебен съвет подкрепиха исканията на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящия Надежда Йорданова, мандатът му да бъде прекратен предсрочно заради уронване престижа на съдебната власт. 16 бяха против, а самият Гешев не участва в гласуването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК