Плажуващите в местността Алепу ще се радват на нов екокъмпинг с 15 палатки

От екоинспекцията в Бургас временно са спрели изграждането, инвеститорът ще търси правата си в съда

04.07.2022 | 14:16 Редактор: Петя Кръстева

Природозащитници сигнализират, че на емблематичния "Шофьорски плаж" в защитената местност Алепу е поставена ограда и най-вероятно отново ще се лее бетон. Проверка на Bulgaria ON AIR обаче разкри, че на мястото е планирано да бъде изграден екокъмпинг.

"Намираме се върху урбанизирана земя. Тук предстои да бъде изграден екологично съобразен глемпинг, състоящ се от 15 палатки, разположени към абсолютно законно притежавана и придобита земя", коментира представителят на инвеститорите Димитър Димитров. След получен сигнал за започнало строителство, обществени организации също са извършили проверка и са установили, че процедурите са спазени. 

"По-добре е да се изграждат обекти, които са екосъобразни, отколкото да се лее бетон по подобни места. Така че за мен е много по-голямо нарушение тук надолу по целия плаж да е пълно с каравани и да спират безразборно", категоричен бе Бисер Русинов от Организацията за защита на българските граждани. От екоинспекцията в Бургас временно са спрели изграждането на къмпинга.

"След днешното уведомление на фирмата е определена процедура - преценка за необходимостта от ОВОС", поясни Зина Стойкова, която изпълнява правомощията на директор на РИОСВ - Бургас. 

Природозащитникът Анна Георгиева е на мнение, че строителите "нямат право да извършват каквото и да е било на терена, преди да получат необходимите разрешителни", тъй като спират достъпа на хората до плажа.

В отговор на обвиненията Димитър Димитров подчерта, че странното държание на служителите на РИОСВ и зачестилите проверки карат инвеститорите да мислят, че са засегнали нечии интересни.  От фирмата инвеститор възнамеряват да търсят правата си в съда, тъй като изграждането на екокъмпинга е спряно неправомерно. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК