Експерти: Изгонването на дипломатите не прекъсва мира, няма координация между властите

Ходът на България е логичен и продиктуван от поведението на Москва

03.07.2022 | 13:30 Редактор: Ваня Кузманова

Руските дипломати, които страната ни обяви за персона нон грата, трябва да напуснат България до полунощ. Очаква се това да стане с два самолета на Руската федерация, които се очаква да кацнат на Летище София, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и техните семейства. 

Изгонването на руски дипломати от страната може да има добри и лоши последствия за страната ни, смятат експертите. Действията обаче не са били координирани между властите у нас. 

"Имаме едно натрупване от април насам със списъци на дипломатите, които трябва да бъдат експулсирани и второ пак ви връщам към думите на министър-председателя, че руският посланик има пръст в свалянето на правителството. Следователно това е реакция. Такава бройка на експулсирани и президентът да не знае", посочи бившият министър на отбраната Ангел Найденов.  

"В краткосрочен план това няма как да подобри нашите отношения, напротив. Може да отидем към замразяване на отношенията, но в дългосрочен план то може да бъде по-здравословно, тъй като в последните 100 години не сме имали никога здравословни отношения", каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев 

Отношенията ни с Кремъл няма да прекъснат нито дипломацията, нито мира между двете страни, смятат още експертите. 

"С риск да сбъркам аз ще кажа, че няма да бъде закрито посолството, тъй като Русия няма интерес да закрие своето посолство. Според мен руският посланик използваше тази теза за натиск върху правителството", добави проф. Тагарев.  

Затова ходът на България е логичен и продиктуван от поведението на Москва у нас. 

"Вероятно една част от тези 70 човека са свързани с тайните служби, доказателства едва ли ще видим някога. Трябва да се доверим на председателя на ДАНС", заяви Ангел Найденов. 

"Доколкото аз четох, Митрофанова е сестра на втория човек в партията на Жириновски, в този смисъл тя има някаква специфика в поведението", каза проф. Тагарев. 

Оказва се, че всички служители на руското посолство у нас са изпратени от Москва, което не е честа практика за останалите дипломатически мисии, споделят още експертите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
И от РСМ преди време официално казаха, че в София има подразделение на ГРУ на РФ, което им се меси във вътрешните дела. Склонен съм да вярвам и за случая в Черна гора. Така че май направихме услуга на целия регион. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Крайно време е Русия да започне да се държи уважително към нас, а не като към бедния роднина... Сигнализирай за неуместен коментар