Тръгнахме по почивки: Милиони българи ще пътуват в чужбина до септември

Очаква се страната ни да бъде посетена от 5,5 милиона чуждестранни туристи

02.07.2022 | 11:15 Редактор: Тодор Петров
Тръгнахме по почивки: Милиони българи ще пътуват в чужбина до септември

3 800 000 българи се очаква да пътуват в чужбина в периода от май до септември. В същото време за периода се очакват около 14 милиона пътувания на българи вътре в страната, прогнозира директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

Основните дестинации за българските туристи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и страните от Европейския съюз. Очакват се интензивни пътувания на сънародниците ни през това лято.

"Тъй като ние в годишен план общо имаме общо 20-21 милиона пътувания на българи в България, заедно с тези, които са в чужбина, са 28 милиона пътувания", каза Драганов за БНР.

6,3 пътувания средно за година правят българските туристи. Кризата, високите цени и инфлацията не се отразяват на интензитета на пътуванията.

"Поне до средата на месец юни имаме по-високи натоварвания в пътувания, отколкото предходните две години. Обясняваме го с края на пандемията. Ето, само в началото на май ние имаме над 1 000 000 пътувания на българи в България", изтъкна Драганов.

От май до септември се очаква страната ни да бъде посетена от 5,5 милиона чуждестранни туристи. Само за май броят им е над 800 хиляди, каза още той.

По думите му посетителите усещат, че страната ни е спокойна дестинация. 

"Намиране на работна ръка, намиране на най-добрите продукти, намиране на туристи, които да отсядат в тяхната база и тяхното обслужване. Всеки, който умее да извършва туристическа дейност, общо взето няма проблеми. И също се отнася за туристите. Туристите, които умеят да пътуват, нямат проблеми", коментира Драганов.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК