Иван Димитров, ДБ: Няма драма с руски дипломати, уморихме се да бъдем заплашвани

"В момента има 2 откровено русофилски партии", каза депутатът

30.06.2022 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова
Иван Димитров, ДБ: Няма драма с руски дипломати, уморихме се да бъдем заплашвани

Русия възнамерява да скъса дипломатическите отношения с България и поиска от премиера Петков да отмени изгонването на дипломатите.

"Драма със 70 руски дипломати няма, има изпълнени на задълженията на хората от МВнР и хората, които трябва да се грижат за това нещо. И си свършиха работата за разлика от хората, които е трябвало да си свършат работата през изминалите 10-15 години назад. Постоянно чувам прецедент, много, никой не е гонил толкова дипломати. Имаше цитиране на документи, които са били предоставени на съответните документи с гриф "Строго секретно", но не и съдържанието на тези документи", каза депутатът от "Демократична България" Иван Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че българските служби са установили опасност за националната ни сигурност от страна на руски дипломати.

"Шпионите нямат длъжностна характеристика "шпиони". Нормално е да те заемат други длъжности. Въпросът е, че една част от тези лица са с установена дейност, която е опасна за националната ни сигурност. Другата част са отстранени на принципа на реципрочност. Според БСП всичко, свързано с Русия, е проблем, защото това е електоратът на партията и те не искат да го изгубят", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента има 2 откровено русофилски партии, които се борят за един електорат.

"Българските служби са си свършили работата, установили определени факти и обстоятелства, които ние не може да разкриваме. Всеки един народен представител има правото и възможността да отиде да се запознае с докладите, които е предоставил ДАНС. Беше оповестена точната бройка на дипломатите, точната бройка на хората, които дипломатически статут, и точната бройка на хората, които имат на обслужващ персонал. Изумявам се как има хора в парламента, които са там от десетки години, да говорят неща, които нямат нищо общо с истината", възмути се народният представител.

Според него премиерът Кирил Петков разговаря с посланика на Русия у нас - Елеонора Митрофанова, на дипломатически език.

"Ние се уморихме да бъдем заплашвани. Воля е на всяка една държава дали да си закрие посолството в друга държава. Ние не закриваме посолството на Русия, ние имаме 12 служителя в посолството в Русия. Когато един човек е шпионин, нормалният начин е той да бъде обявен за персона нон-грата. Това не е решение на премиера, това е решение на МВнР. Това, от което бях най-много изумен, беше подскачането и браненето на тези руски лица, които извършват дейност, която е вредна за България. Не трябва да се отменя решението", категоричен е Иван Димитров.

Очаквайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
slaviansko_prijatels
преди 1 месец
Само че бездоказателствено съгласно презумпцията за невиновност никой не може да е обвинен. Сигнализирай за неуместен коментар