Напрежение в коалицията: Обсъждано или не е изгонването на руските дипломати?

"Има такъв народ", ГЕРБ и "Възраждане" с критики към премиера в оставка Кирил Петков

29.06.2022 | 13:38 Редактор: Ваня Кузманова

Ново напрежение в тройната коалиция, след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че София гони 70 руски дипломати. Без конкретен отговор засега остава въпросът било ли е обсъждано предварително това решение с коалиционните партньори. 

БСП остро осъди изгонването на дипломатите от Русия. 

"Това е безпрецедентен случай в историята на България. БСП са категорично против изгонването на 70 руски дипломати. Не знам къде и кой е взел това решение. Не е взето в Министерския съвет или на коалиционен съвет", заяви депутатът от БСП Мая Димитрова.  

От "Продължаваме промяната" защитиха премиера с мотива, че подобни действия се предприемат на базата на доказателства. 

"Разбираме позицията на БСП, но смятаме, че решението е правилно. Когато има данни от службите и от Външното министерство, че тези лица трябва да бъдат изгонени, то по-скоро е технически въпрос", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев.  

От "Демократична България" отрекоха, че въпросът не е обсъждан в коалицията. 

"Не е еднолично решение. Ние поискахме и отзоваването на самия посланик Митрофанова. Поставихме и въпроса за голямото количество руски дипломати, които има в България. Те извършват разузнавателна дейност и това нашите служби го бяха установили на ранен етап", посочи депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

От "Има такъв народ" разкриха, че решението не е от сега и е взето еднолично. 

"Решението на Кирил Петков е същото като за ареста на Борисов. Никой не знаеше, че ще го арестуват", каза депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.  

От ГЕРБ прочетоха решението на премиера като панически опит за спасение преди първия мандат. И отправиха нови обвинения. 

"Ако службите са си свършили добре работата, те трябва да продължат и нататък. Защото по високите етажи на изпълнителната власт има хора, които продължават да обслужват руските интереси", посочи депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.  

Според "Възраждане" министър-председателят е нарушил Конституцията. "Премиерът трябва да е поставен под запрещение", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК