БСП поставя четири основни приоритета при преговорите за съставяне на кабинет

НС на партията дава висока оценка на министрите в правителството

26.06.2022 | 17:56 Редактор: Теодора Патронова

Другият партньор в досегашното управление - БСП също определи червените линии, които няма да прекрачва в предстоящите преговори. От БСП коментираха и изказването на президента за износа на оръжие за Украйна.

След близо 6-часово заседание на Националния съвет на БСП социалистите решиха, че ще подкрепят отново "Продължаваме промяната", ако ги поканят на преговори. Социалистите коментираха още, че ще започнат да плануват бюджета за 2023 година, поради очакваната тежка зима.

Bulgaria ON AIR научи, че отново се е стигнало до вътрешнопартиен раздор, след като Крум Зарков е поискал Корнелия Нинова да бъде отстранена, а ако се стигне до нови предсрочни избори партията да се яви със собствени идеи и да не се говори за връщане на хартиените бюлетини. Също така партията е "трябвало да издигне собствено знаме, а не да се превръща в патерица".

НС на БСП дава висока оценка на министрите в правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на НС на партията.

"Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в този парламент, ако първата политическа сила "Продължаваме промяната" ни поканят. Решихме да не участваме в правителство на ГЕРБ или ДПС, както и да не подкрепяме мандат за съставяне на правителство, връчен на ДПС и ГЕРБ", заяви тя.

Левицата поставя четири основни приоритета при преговорите за съставяне на правителство.

"Националният съвет ни даде рамка за воденето на разговори с четири краткосрочни задачи: подкрепа на актуализацията на Бюджета, подкрепа на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, реформите и проектната готовност за Плана да влязат в действие, и подготовка на Бюджета за 2023 г., за да подготвим хората за трудните месеци, които идват", обясни Нинова.

Лидерът на БСП отказа да коментира темата, засегната вчера от Румен Радев относно дали страната ни изнася оръжие директно за Украйна. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК