Пенсионерите разочаровани: Два пъти по-скъпо е, а пенсиите няма да ги увеличат двойно

Експерти прогнозират още по-голям ръст на инфлацията в следващите месеци

24.06.2022 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева

Забавянето на увеличението на пенсиите притеснява голяма част от пенсионерите. Недялко е пенсионер, професор по математика. Споделя, че досега някак се справял с високите цени, но след последните увеличения вече му е трудно.

"Горе долу два пъти по-скъпо стана, а пенсиите няма да ги увеличат два пъти, а още не се е почувствало това което е, защото не сме плащали високи сметки за ток, за парно", сподели Недялко.

А експертите прогнозират дори още по-голям ръст на инфлацията в следващите месеци.

"Имаме си икономическо определение за рецесия, а тя означава две последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт. Според мен криза ще дойде и може да е много по-тежка от тази през 2008 година. Можем да си вкараме автогол, ако започваме да приемаме антикризисни мерки без криза", предупреди икономистът Даниел Василев.

"Проблемите, които бяха заложените с добавката, която трябваше да бъде добавка, а стана постоянна част от пенсията, ще бъда много неприятни за пенсионерите. Това ще доведе до отнемане на доход, а в самото начало беше временен доход, който трябваше да има подпомагащи функции. В момента няма такива основания", категоричен е бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Като много други пенсионери, Недялко не знае с колко ще бъде увеличена пенсията му и откога. Знае само, че цените продължават да се увеличават и сметките растат.

"Преди ми оставаше някой лев, а сега вече определено не ми остава нищо, но не мога още да кажа какво ще е положението занапред", каза пенсионерът.

Въпреки риска от забавяне на увеличението през юли, депутатите уверяват, че възрастните ще получат парите си с приетите разлики със задна дата. А през октомври предстои ново преизчисление.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК