Забързаха актуализацията на бюджета, но увеличението на пенсиите с 10% ще бъде забавено

НСИ изисква техническо време, в което да може да преизчисли всички пенсии

24.06.2022 | 13:55 Редактор: Теодора Патронова

Депутатите забързаха процедурата по приемането на актуализацията на бюджета. Парламентарните комисии ще заседават извънредно. 

Увеличението на пенсиите с 10% от 1 юли ще бъде забавено, но пенсионерите ще получат заложения ръст дори и да е със закъснение. Националният осигурителен институт изисква техническо време, в което да може да преизчисли всички пенсии. В актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено ръст на пенсиите с 10%, както и 60 лв. Ковид добавка. 

През юли пенсионерите ще получат малко по-високи пенсии - с 6,1%, който беше заложен в бюджетната рамка за тази година. 

"От 1 юли със сигурност ще получат увеличение на пенсиите с 6,1%. В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание“, заяви Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Забавеното увеличение няма да се изгуби, но от левицата обвиниха опозицията и ИТН, че пречат на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване с игри с кворума.

"Да лишиш над 2 млн. души от споразумение готово за гласуване, не е приемливо. Те ще бъдат наказани“, изтъкна Румен Гечев от БСП.

"Ясно беше с внасянето на бюджета, че няма как в рамките на спазването на закона и спазването на всички процедури, този бюджет да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж от страна на опозицията, по-скоро самите управляващи се опитаха да направят така, че да изкарат опозицията виновна", коментира Деница Сачева от ГЕРБ. 

А за получаване на по-високите пенсии е нужно и приемането на големия държавен бюджет, от който трябва да бъде направен финансов трансфер. Под въпрос е и компенсацията от 25 стотинки за литър гориво за потребителите.

Председателят на бюджетната комисия увери - ще има актуализиран бюджет до края на месеца.

"Всякакви спекулации от страна на политици, които не са експерти във финансите и икономиката, че няма да бъде приет бюджетът, са неистина", подчерта Любомир Каримански. 

А до приемането на общата актуализирана рамка депутатите трябва да разгледат над 50 нови предложения.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
жалко е че започваме отново с лъжи обещания и приемаме един БЮДЖЕТ които не е изгоден за този народ но както казват старите хора ..КАКВИТО СА ХОРАТА ТАКАВА Е И ДЪРЖАВАТА .. ТОВА ИСКАТ ...ТОВА И ПОЛУЧАВАТ 111 Сигнализирай за неуместен коментар