Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Вазов: Актуализацията на бюджета е икономика на страха, правителството ще бъде бламирано

Според него има риск за българската икономика, защото парите не обичат шума и митингите, а икономиката иска закони и правила

20.06.2022 | 21:13 Редактор: Теодора Патронова

Какви са рисковете пред българската икономика?

"Вкарването на актуализацията на бюджета в момента е символ на икономика на страха. Тази икономика на страха се поражда от военните действия, от пандемията, от действията на самото правителство, от самите депутати, тъй като те влизат в икономическа материя, която не познават и в същия момент хвърлят тази материя върху българина, който не винаги е икономически грамотен", коментира ректорът емеритус на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в "Денят ON AIR".

Той добави, че точно това политическо поведение поражда тези символи на икономика на страха. По думите му депутатите не са икономически добре подготвени.

"Политическата ситуация е сериозна и именно тя поражда тази икономика на страха. С този бюджет в момента се създават едни много сериозни предпоставки за засилване на влиянието на тази икономика на страха върху поведението на хората. С тази актуализация не се правят инвестиционни разходи от страна на бюджета. Не се заема фискално пространство за инвестиции от страна на бюджета, а обратното - слагат се съчки в огъня", каза доц. Вазов пред Bulgaria ON AIR.

"Този протест е предизборен митинг. Дори и вотът на недоверие да не мине, не мога да си представя едно правителство да функционира с един-двама депутати по-малко. Тоест този вот на недоверие ще се повтори съвсем скоро. Правителството ще бъде бламирано. Ние се намираме в сериозна предизборна ситуация", изтъкна гостът.

Според него има риск за българската икономика, защото парите не обичат шума и митингите, а икономиката иска закони и правила. Той поясни, че в момента не се получава нито едното, нито другото, а получава предизборни митинги. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК