Не е нужна масова ваксинация, за да се предпазим от маймунската шарка

Предаването на вируса изисква много близък контакт

24.06.2022 | 13:25 Редактор: Тодор Петров

Двамата мъже с маймунска шарка, които са и първите случаи у нас, са в добро общо състояние, но остават в болница. Най-вероятно те са се заразили при пътуване в чужбина - Испания и Великобритания, въпреки че няма данни да са общували с болни. 

"Този, който беше при нас в болницата, е открит случайно с висока температура, подути лимфни възли и мехърчест обрив по кожата. Това са симптомите, които по нищо не се отличават от симптомите на епидермия. Човекът беше в много добро общо състояние и беше изписан днес", заяви специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров. 

Според експерти опасност от епидемия от маймунска шарка няма и за момента не е нужна масова ваксинация, за да се предпазим. От маймунска шарка може да се зарази всеки, затова съветът на специалистите е да се спазва добра хигиена.

"Предаването е доста по-трудно и изисква много близък контакт. Трябва да спазваме много добра хигиена, ограничаване броят на сексуалните партньори и да не се обменят лични вещи", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК