Световни медии за падането на кабинета: Следват политически хаос и несигурност за газа

"Асошиейтед прес" отбелязва, че загубеният вот на недоверие може да се отрази на разширяването на ЕС

23.06.2022 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

След падането на правителството на Кирил Петков: предстоящ политически хаос в страната на фона на растящата инфлация и войната в Украйна. Така световни медии коментират снощния вот на недоверие. Провалът на кабинета поставя под въпрос газа за зимата, сочат още анализи.

Гласуваният вот на недоверие тласка България към политическа несигурност. С такъв коментар излезе британският вестник "Гардиън". Според публикацията харвардският възпитаник Кирил Петков, който е обещал да се бори с корупцията, е заел твърда проевропейска и пронатовска позиция след нахлуването на Русия в Украйна, което е необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва.

В публикацията на "Гардиън" се казва още, че създалата се ситуация може също да попречи на усилията на България да осигури стабилен приток на природен газ, след като Москва прекъсна доставките за страната.

А "Асошиейтед прес" отбелязва, че загубеният вот на недоверие може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за присъединяване към Съюза.

Според "Франс прес" и "Ройтерс" създалата се политическа обстановка изправя най-бедната страна от Общността пред риска от нови избори, които ще са четвърти от април 2021 година насам.

Агенция "ТАСС" пише в своя публикация, че в изказването си пред депутатите Кирил Петков е обвинил за разпадането на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик в България.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отиде още по-далеч: "В списъка на виновните липсват Батман и Жената котка".

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК