Вариантите за управление, ако вотът на недоверие се окаже успешен

"Не бих бил министър в правителство на ГЕРБ, ИТН и ДПС", заяви министърът на спорта в оставка Радостин Василев

21.06.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Дебатите по вота на недоверие събраха в пленараната зала всички членове на кабинета "Петков". Министрите, включително тези в оставка, дойдоха, за да проследят обсъждането и да направят последен опит да съберат подкрепа. А от министрите на премиера отсъства единствено този на екологията - Борислав Сандов, който е с Ковид-19.

"Това зависи от съвестта на 6 човека. Нека да видим какво ще стане на вота, след това има време за реакция", каза вицепремиерът Асен Василев.

Вариантите за управление, ако вотът на недоверие се окаже успешен, са 3 - кабинет на малцинството, ново правителство в този парламент или предсрочни избори. А левицата призова за диалог.

"Правителство на малцинството е възможна и приложима формула в много държави. Важно е какво искаме да свършим, важна е актуализацията на бюджета, както и 22-та закона по Плана за възстановяване. Заслужава си да опитаме тези законопроекти да бъдат приети, защото обратното означава избори", заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Откъде ще се осигурят нужните шест депутатски гласа за спасяването на властта - не е ясно.

"Моята нагласа е за един конструктивен диалог за вота на недоверие. Не водя преговори с никого. Не бих бил министър в правителство на ГЕРБ, ИТН и ДПС", подчерта министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

Ако вотът на недоверие бъде успешен, той ще е първият успял да свали правителство в демократичната история на България.

Опозицията разполага със следните гласове  - 59 от най-голямата група в опозиция - ГЕРБ,  34 от ДПС и 13 гласа от партия "Възраждане". Към тях прибавяне и 19-те гласа от "Има такъв народ", които вече дадоха заявка, че ще гласуват срещу кабинета "Петков". Така общо четирите парламентарни групи правят общо 125 гласа, което е напълно достатъчно вотът на недоверие да бъде успешен и правителството да падне.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК