Марш за европейска България ще се проведе пред президентството

Предстои избор на нов председател на НС и вот на недоверие

20.06.2022 | 06:45 Редактор: Тодор Петров
Марш за европейска България ще се проведе пред президентството

Предстои бурна политическа седмица. Броени дни остават до гласуването на вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Предстои и избор на нов председател на Народното събрание, след като Никола Минчев беше отстранен.

Пред президентството за днес е насрочен "Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията" от "Правосъдие за всеки". Вотът на недоверие към кабинета ще бъде гласуван в сряда. За да имат управляващите мнозинство в пленарната зала, са им нужни още няколко гласа. 

Очакванията на управляващите и новите независими народни представители са част от депутатите на "Има такъв народ" да гласуват с "въздържал се" на вота в сряда. От управляващата коалиция са категорични – пазаруване на депутати няма, но се надяват на гласуване по съвест, а тя да е в полза на кабинета "Петков". 

А вносителите на вота на недоверие от парламентарната група на ГЕРБ смятат, че след загубата на мнозинство на управляващите в парламента, единствената алтернатива за страната са предсрочни избори. По думите на партньорите в управляващата коалиция на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП конфигурацията на парламента няма да се промени след нови избори. 

Приоритет в момента трябва да е приемането на актуализацията на бюджета и законовите промени, свързани с Плана за възстановяване. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК