На "София прайд": Искаме да осиновяваме деца, права за брак между гейове и лесбийки

Засилено полицейско присъствие охранява шествието и контрамитинг под наслов "Да съхраним националните традиционни ценности"

18.06.2022 | 21:52 Редактор: Елеонора Танева

Прайд парад в центъра на столицата. За поредна година събитието е съпътствано от контрашествие. 

През по-голямата част от деня се провеждаха различни събития, които подкрепяха любовта без граници. На столичния площад "Независимост" е организиран митинг под наслов "Да съхраним националните традиционни ценности".

Засилено полицейско присъствие трябва да осигури безпроблемното преминаване и на двете шествия.

"Горди да бъдем" - това е мотото на 15-ия по ред прайд в София, който събира на едно място, както членове на ЛГБТ общността, така и хора, които подкрепят различните. Емили казва, че е горд представител на транс общността и от години се бори за равни права.

"Аз се боря за това да получа женско име, затова защото аз съм транс момиче. Казвам се Емили, но за старото име не искам да споменавам. Ние имаме права и си ги искаме. Затова всяка година юни месец идваме тук. Защото ние искаме права. Права за осиновяване на деца, права за брак между гейове и лесбийки също така признаване на транс хората, защото аз водя транс дело в момента", сподели Емили.

Въпреки трудностите, тя чувства подкрепа от ЛГБТ общността. Такава среща и в Мелиса, известна още като Тихомир.

"Искам да кажа, че моите родители ме подкрепят напълно. Но нейните родители не я подкрепят напълно. Чичо ѝ и вуйчо ѝ даже я изгониха от дома им. В момента водим дело за смяна на пола. Това е страшна дискриминация", не крие разочарованието си Мелиса.

Организаторите на "София прайд" подчертаха, че през изминалата година ЛГБТ общността многократно е била използвана за политически цели и силно се надяват, че и двете шествия ще преминат безпроблемно.

"Аз се радвам, че ние години наред слушахме, че няма парад на хетеросексуалните. Ето, вече има и парад на хетеросексуалните. Всеки е свободен да се изразява. Аз всеки път питам защо този парад не се провежда, когато е Денят на християнското семейство на 21 ноември. Мисля, че това е една много по-удачна дата да облечеш булчинската си рокля и да излезеш навън", коментира Симо.

По-рано тази седмица за поредна година Светият Синод се обяви срещу провеждането на "София прайд". Позицията му е за неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад

"Отправяме искрена молитва към Господ Иисус Христос да просвети сърцата на всички, които се готвят да участват в непристойното събитие в София", пише в становището.

Тази година паралелно със "София прайд" се провежда и шествие в защита на традиционното християнско семейство. Въпреки всичко, стотици млади хора се загърнаха с цветовете на дъгата и се събраха, за да защитят правото си да обичат безгранично.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
земела
преди 1 година
Като искат деца да си го родят ама са безплодни извратени и непристойни против и пак против Долу ръцете от децата Или им дайте децата на Фъндъкова та да ги възпитават лезбийки и ***. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Содом и Гомор
преди 1 година
Ето това са ценностите на днешната "Западна демокрация", които ни налагат ЕС и САЩ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 1 година
С кое точно сте горди? Родители ви ви покдрепят? Ако видя моето дете само да се доближи до вас ще ви смажа!Всеки е свободен да се изразява.. има друг парад защото заради вашата *** попагадна трябва да върнем руслото на природата... ако изчезнем ние и вас няма ви има ***.. не намесвай Иисус защото въобще не си запознат за какво става въпрос... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ще търсим бай Тошо със свещ! По негово време нямаше такива деструктивни и унищожаващи течения. Народът е *** и външните фактори го моделират за да подкопават държавата ни. Спаси ни Боже! Прати ни сили да се справим с антихриста! Амин! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
amdin
преди 1 година
Правете каквото искате, само деца не осакатявайте.. Сигнализирай за неуместен коментар