Доц. Киселова за РСМ: Прави се опит да се прескочи външният ни министър

В НС вчера постъпи предложение на Френското председателство, свързано с ветото за РСМ

18.06.2022 | 13:58 Редактор: Жаклина Иванова

Прави се опит да бъде прескочен българският министър на външните работи чрез прехвърляне на отговорността по въпроса за еврочленството на РСМ на НС. Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тази седмица Министерският съвет прие решението, според което всички въпроси, които идват от Европа и са в разрез с официалната позиция на страната, да отиват не в МВнР, а в ресорната парламентарна комисия.

Вчера в Народното събрание постъпи предложение на Френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония. В изпратения документ обаче, не се споменава конкретно българското искане за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония.

"Министърът на външните работи сподели, че проектът за това решение не е бил консултиран предварително с МВнР. Това се отклонява не само от добрия тон, но и от правилника за дейността на МС и неговата администрация. Премиерът ръководи общата политика на правителството, но по определени въпроси компетентни са министърът на външните работи и неговата администрация", подчерта доц. Киселова.

Формулирано е само общо изискване към спазване на правата на малцинствата в съседката ни. Темата предстои да бъде обсъдена от българския парламент, след като Министерският съвет определи водещата институция по въпроса да е Народното събрание.

Цялото интервю на Милена Милотинова с доцент Наталия Киселова гледайте днес в предаването "Брюксел 1" от 17:30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК