Депутатите дават заявки за промени в актуализацията на бюджета

Може да имаме експертна дискусия между първо и второ четене, призова финансовият министър Асен Василев

16.06.2022 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите продължават работата по актуализацията на бюджета. След като приеха на първо четене промените в бюджетите на ДОО и НЗОК, сега дебатът е върху актуализацията на големия държавен бюджет. 

В нея са заложени антикризисните мерки, сред които отстъпката от 25 ст. за литър гориво, данъчните облекчения за семействата с деца, 0% ДДС за хляба.

"Между първо и втора гласуване ние ще направим нашите предложение, на първо гласуване ще подкрепим бюджета", заяви депутатът от ИТН Любомир Каримански.

"Разрушаването на 25-годишния консенсус за воденето на разумна фискална политика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната", каза бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев.

"Това е бюджет за спасяване на кожата на правителството чрез мнима защита на хората и бизнеса поради високата инфлация, която той ще продължи да формира", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Естествено, трябва да наблегнем на рискове от актуализацията на бюджета, инфлацията ще бъде по-висока от планираната", прогнозира Владислав Панев от ДБ.

"Това не би следвало да се отрази на инфлацията. Причината това да се случи е, че има предприети редица мерки и са прогнозирани приходи. Ако смятате, че са подценени или надценени, можем да имаме експертна дискусия между първо и второ четене", призова финансовият министър Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК