Василев категоричен: България няма да вдигне ветото върху Северна Македония

Приоритет №1 в следващите дни е приемането на актуализацията на бюджета, подчерта вицепремиерът

14.06.2022 | 19:20 Редактор: Здравко Черкезов

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се надява депутатите да проявят разум и да приемат актуализацията на бюджета. Това обяви самият Василев по време на срещата си с германския си колега Кристиан Линднер в София.

Както премиерът Кирил Петков, така и Василев обявиха, че приоритет №1 в следващите дни е приемането на актуализацията на бюджета. Тя се гласува от народните представители с обикновено мнозинство (50%+1 от присъстващите в зала). 

Именно чрез актуализацията на бюджета ще се увеличат пенсиите на възрастните хора и ще влязат в сила антикризисните мерки, сред които нулева ставка ДДС на хляба и отстъпка от 25 ст. за литър гориво.

"Силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати, за да се приеме актуализация на бюджета, която е разумна и която работи в полза на българските граждани", заяви финансовият министър.

"Миналата година без ясно мнозинство, с парламент, който бе изчерпал живота си, бе приета актуализация, която помогна и на бизнеза, и на гражданите. В момента сме в подобен сценарий, но силно се надявам, че пак ще се намерят достатъчно разумни депутати, които да се грижат за това, което е най-добре за България", добави Василев.

Двамата с германския си колега Линднер са обсъдили да бъдат разположени общи митнически екипи на ГКПП "Капитан Андреево", за да има повече финансов контрол там и корупционните практики да останат в миналото. Работи се и по общ договор между Гърция, България, Румъния и евентуално Украйна за общи доставки на газ, като става дума за 10 млрд. куб. м годишно, уточни още Василев. 

Линднер го поздрави и за добрата финансова политика, която води България, и за контрола върху дълга и дефицита. 

Интересна тема за Германия стана дали България ще вдигне ветото върху Северна Македония, където Асен Василев бе категоричен, че на този етап това няма как да се случи, докато македонската страна не започне да изпълнява своята част от Договора за добросъседство.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК