Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се явяват на НВО по БЕЛ и математика

Те ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност

13.06.2022 | 11:29 Редактор: Жаклина Иванова
Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се явяват на НВО по БЕЛ и математика

Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през тази седмица.

Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва утре в 10:00 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа, информират от МОН.

До 8:30 ч утре трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9 часа.

На 16 юни т.г. е националното външно оценяване по математика за учениците в VII и в X клас. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни. Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас.

С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR), архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК