ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград отново заработи, жители излязоха на протест

Повече от месец предприятието бе затворено заради замърсяване на въздуха в града

10.06.2022 | 18:20 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежение и недоволство пред ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, след като централата отново започна да работи. Повече от месец предприятието бе затворено заради замърсяване на въздуха в града, но Върховният административен съд постанови, че то отново може да работи.

Вчера обаче екоминистърът Борислав Сандов подписа ново разрешително на ТЕЦ-а, с по-строги условия и така отново стопира работата му. Въпреки това вчера вечерта комините на топлоцентралата отново започнаха да пушат.

Това предизвика недоволството на местните хора, които се събраха на протест.

"Пускането на ТЕЦ-а отново в действие е против закона. Аз съм тук в неорганизирана акция, като частно лице, за да изразя своя протест. Къщата ми е на километър. Докато ТЕЦ-а работеше, абсолютно всяка вечер дворната ми маса се обливаше с пепел. Можех да си напиша името с пръст. Когато ТЕЦ-ът спря, този феномен изчезна", сподели Димитър Караиванов.

"Според министъра, според РИОСВ, влиза в сила новото комплексно разрешително. Според нас все още новото разрешително не е влязло в сила, тъй като тече срок за неговото обжалване. Всеки знае, че един акт влиза в сила, след като изтече срокът за неговото обжалване", посочи юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК